name | autoweek.cz

Vývoj pojistného trhu v 1. čtvrtletí 2022

Vývoj pojistného trhu v 1. čtvrtletí 2022

05.05.2022 | | Tiskové zprávy

Životní i neživotní pojištění zaznamenává růst předepsaného pojistného.
Předepsané smluvní pojistné, upravené metodikou ČAP z předběžných výsledků získaných od členů asociace, se v 1. čtvrtletí roku 2022 meziročně navýšilo o výrazných 8,5 %. Ve srovnání s 2,4 % zaznamenanými ve stejném období minulého roku resp. postupným nárůstem až na 4,4 % dosaženými na jeho konci se jedná o značné zvýšení tempa růstu celého pojistného trhu. K tomu přispěl vývoj především v neživotním pojištění, nicméně i životní pojištění posiluje. Hlavní příčinou je výjimečný růst v podnikatelském pojištění, ale i nižší srovnávací základna roku 2021, který byl ovlivněn probíhající pandemií COVID-19.
 
Růst předepsaného pojistného v neživotním pojištění výrazně zrychlil. Celkem se předepsalo o 2,7 miliardy Kč víc než vloni, tedy 28 miliard Kč. To je meziročně o 10,7 % více, což výrazně překonává 2,7% růst v minulém roce.
 
V hlavních skupinách neživotního pojištění se ale vývoj odlišuje. Dominantní je i nadále pojištění vozidel, které má aktuálně na neživotním pojištění (bez zákonného pojištění odpovědnosti) přesně 50% podíl. V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné hodnoty 7,3 miliardy Kč, tedy o 3,8 % více než ve stejném období minulého roku. Dynamika růstu se ale snížila z loňských 4,3 % o 0,5 %.
 
V havarijním pojištění vozidel je trend opačný, když se navyšování postupně zrychluje, a to ve srovnání se stejným čtvrtletím minulého roku, tak i celoročními výsledky. Předepsané pojistné rostlo o 8,5 % a pokořilo částku 6,7 miliardy Kč. „Zmíněný trend je částečně podpořen stále se navyšujícím portfoliem pojištěných vozidel, jejichž počet aktuálně stoupá o 2,2 % a celkově jich je pojištěno už téměř 8,8 mil. Obdobně roste i počet havarijně pojištěných vozidel, meziročně o 4 %,“ říká pojistný analytik České asociace pojišťoven Jaroslav Urban.
 
V podnikatelském pojištění rostlo předepsané pojistné o výrazných 16,2 %, když meziročně stouplo o více než 1 miliardu Kč na 7,5 miliardy Kč. Jedná se ale o výjimečnou situaci spojenou s mimořádnou akvizicí nového pojištění, která navíc ovlivňuje vývoj jak v neživotním pojištění jako celku, tak i výsledky za celý pojistný trh. To podtrhuje i ukazatel počtu uzavřených smluv, který se tak výrazně nezměnil - navýšil se jen o 2,3 %.
 
Retailovému majetkovému a odpovědnostnímu pojištění se podobně jako vloni dařilo a tento trend má i nadále stoupající tendenci. Předepsané pojistné se meziročně navýšilo o 341 milionu Kč na 3,8 miliardy Kč. Aktuální meziroční růst dosahující 9,9 % tak překonal jak navýšení o 7,2 % v 1. čtvrtletí roku 2021, tak i celkový loňský výsledek v hodnotě 8,8 %.
 
Prudký růst inflace se v 1. čtvrtletí roku 2022 vyhrotil a aktuálně dosahuje téměř 13 %. Nominální a reálný růst předepsaného pojistného se tak výrazně rozchází, a i současný vývoji nemusí být v dlouhodobém měřítku na pokrytí rostoucích škod dostatečný, a to jak v pojištění vozidel nebo majetku (eskalace cen náhradních dílů, stavebních materiálů atd.), tak i v rámci odškodnění zdravotních následků, které reaguje na nominální růst mezd, kdy lze ve vysokém inflačním prostředí očekávat jeho urychlení.